Kirjoittajaprofiili: airinpie

aomine952

Kuka: Airin

Mikä: Axe-bodysprayn hajuinen pihisijä ja kihisijä, joka leikkii fiksua akateemikkoa aina kun ei ole liian kiireinen räjäyttelemään zombeja tai istumaan pahisasennossa konbinin edustalla. Rakastaa musiikkia ja matkustelua, eksyy Englantiin keskimäärin kolmesti vuodessa. Pitää Halloweenista, supersankarisarjakuvista, 80-luvun musiikkibiografioista, kyborgeista ja syvänmerenkaloista. Ja pienistä keltaisista linnuista.

BL-historia: Vuoden 2009 Desuconin jaijjo_paneelin aikaan suhtauduin BL:ään tyypillisellä hipster-nuivuudella, jossa paria katu-uskottavaa poikkeustapausta lukuun ottamatta kaikki jaijjo_hommat olivat lukematta shaibaa. Usko BL:ään alkoikin korjaantua vasta Maijan tuupattua eteeni länkkärijulkaisuja laajemman kirjon minua henkilökohtaisesti puhuttelevia teoksia (lue: teinipoikia vetämässä toisiaan turpaan), ja 2012 luennoinkin jo Frostbitessa oman fujoshin ymmärtämisestä. Pitkään en toki laskenut itseäni BL-harrastajaksi – taide_nörtin hermoon kun kolahtivat eniten est emin kaltaiset ”aikuisemmat” mangakat, joiden nimiä kehtasi namedropata keskusteluissa ilman, että tuli luokitelluksi noloksi fujoshiksi. Eihän hyvä teos genreä katso! …ja mitä muita näitä tekosyitä nyt on.

Itsekielto on kaveri, sillä jo noihin aikoihin oli BL alkanut romuttaa mielenterveyttäni Ootsuki Miun Callingilla. Vaikka järki kuinka vaati suhtautumaan varauksella hahmodesigneihin ja överiksi vedettyyn tunnekuvaukseen, sai tarina aikaan niin epätasapainoista dokidokia, että aivoni naksahtivat väistämättä ”sydän haluaa mitä sydän haluaa” -vaihteelle. Sittemmin vieläkin pahemmista tutinoista ovat vastanneet mm. Nakamura Asumikon Doukyuusei ja Sotsugyosei, Hideyoshicon Ringo ni Hachimitsu ja Kare no Barairo no Jinsei sekä etenkin Motoni Modorun Dog Style (jeesus pelasta miten nolo voi sarja olla ja miten paljon rakastan sitä silti, see also: toisiaan turpaan vetävät teinipojat). Keskellä yötä tunnekuohuissa täristessä ei voinut lopulta kuin vastentahtoisesti hyväksyä, ettei tältä tieltä taida olla paluuta.

mangos

Olisi silti harhaanjohtavaa sanoa, että harrastaisin BL:ää samalla tavalla kuin Maija. Olisin todennäköisesti ollut jatkossakin täysin onnellinen kuluttamaan ko. genreä aika passiivisesti, ellei jokin mielenhäiriö olisi vetänyt takaisin animu_hommien pariin. Tätä edeltävä BL-orientoituminen mahdollisti nimittäin infernaalisen shippauspyörteen, jonka avulla solmitut ystävyydet ovat rikastuttaneet suhdettani genreen entisestään. Kesällä 2015 nämä kummalliset sattumankaupat kulminoituvatkin yhdistettyyn Japanin ja Australian matkaan, joissa limittyi ei vain nolo animeturismi (tietäjät tietää), mutta myös visiitti BL:ää väitöskirjatasolla tutkivan Otaku Champloo -blogin Khurstenin luokse.

BL-harrastajuuteni tasoa kuvailisin sanalla… tsundere. Sillä on helppo kiertää se, etten ole aina aktiivisin tai omistautunein harrastaja, ts. ”ihan ku olisin jostain tyhmistä homohommista ees kiinnostunu!!1” Kun jokin sarja tai tekijä toisaalta sitten kolahtaa, heittäydyn näiden pariin ylitsevuotavalla intohimolla. Rakastamani BL on minulle aina tietyssä mielessä hyvin henkilökohtaista, mutta olen näitä asioita kohtaan myös kaikista kriittisin. Tapani kuluttaa BL:ää voi siis olla hyvin hajanaista, mutta aina valmis antautumaan uusien sarjojen ja tekijöiden vietäväksi. Koska en mä siis niinku tahallani vaan pyytämättä ja yllätyksenä––

Eniten pidän… tarinoista, jotka sekoittavat idealismia ja realismia sopivalla suhdeluvulla. Äkäiset teinigangstat, tunne-elämältään nyrjähtäneet apinat ja muut yhteiskunnan hylkiöt herättävät aina orastavaa kiinnostusta, etenkin jos näiden kehitykselle on uhrattu one-shotia pidempi tarina. Piirrostyylillisesti suosin selkeästi tekijänsä näköistä sarjakuvaa, jossa rosoisuus on tyylikeinona enemmän kuin sallittua. Suosikkeihini BL-mangakoista lukeutuvatkin jo edellä mainittujen est emin, Nakamura Asumikon ja Hideyoshicon lisäksi etenkin Ogeretsu Tanaka, Jaryuu Dokuro ja Isino Aya.

collg1

Koska ajankohtaisimmat kiinnostuksenkohteeni taitavat löytyä tuolta doukkaripuolelta, lienee hyvä sanoa pari sanaa myös näistä. Elän toista vuotta uimajonne- ja koripallohelvetissä, jossa suosikkejani doujinkojen (?? miten tää sana ees taipuu) osalta ovat Tanaca (ks. edellä mainittu Ogeretsu Tanaka), Zatta, Prinz Yori, Seal/Sierra ja Solafana/Nanai, vaikka pääasiassa doujinsheja tuleekin harrastettua perinteisellä venäläisellä ruletilla. Tulen epäilemättä kirjoittamaan epäterveestä fiksaatiostani mm. Tanacaan, mutta rehellisyyden nimissä sanottakoon, ettei yksikään doujinshi olisi löytänyt tietään hyllyyni ilman Rock’n’Dollessia. Että kiitos vaan Suzalulukommunismi 2008-2009

En erityisemmin välitä… mitäänsanomattomasta angstista, geneerisestä piirrostyylistä, seksuaalista väkivaltaa huumorikeinona käyttävistä sarjoista, dubcon/noncon-menosta. Vaikka kipukynnykseni on vuosien varrella väistämättä kohonnut, olen edelleen herkkä heittämään vesilintua teoksilla, joissa ei ole häivähdystäkään itsetiedostavuutta esimerkiksi sisällön kyseenalaisten elementtien suhteen.

Fujoshiluolaan tuon omalta osaltani… tilitystä teemoista ja toteutuksesta länsimaalaisen lukijan näkökulmasta, joka pyrkii samanaikaisesti sekä huomioimaan että haastamaan alkuperäisen genrekontekstin lähtökohdat (koska viihteen kulttuuritietoisuus hyvä, ylenpalttinen eksotifikaatio/mystifiointi paha). Häpeilemätöntä fanitusta asioista, jotka iskevät suoraan kylkikaareen ja aiheuttavat epätasaisia sydämentykytyksiä. Objektiivisia ja ei-niin-objektiivisia ajatuksia shippauksesta, fanituotoksista sekä yhteisöistä. Maijan raahaamista supernoloihin paikkoihin (Iwami!! JWorld Kitchen!!!) ja ihan jäätäviä ostoksia ai mikä kisefigu mä vihaan kiseä eiku tä. It is a mystery!!!

Minut voi löytää myös…

icecreambat @ tumblr
icecreambat @ twitter
icecreambat @ instagram
phosphorite @ ao3

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s