Desucon Frostbite 15. – 17.1.2016

frostlogo_vaaka

Vaikka Traconista kirjoittelu unohtui aikanaan, skarpataan nyt skene_hommien suhteen sen verran että verestetään tuoreita conitunnelmia. Viime viikonloppuna saatiin nimittäin kirjaimellisesti pakkasenpuremia sormiin Suomen Lahdessa, kun Desucon Frosbite potkaisi conivuoden käyntiin kepeissä parinkymmenen miinusasteen lukemissa. Vaikka Frosti on kuulunut vakiotapahtumiimme jo vuosia, olimme paikalla tällä kertaa poikkeuksellisesti jo perjantaista saakka. Missä merkeissä sujui kolmipäiväinen tapahtuma Fujoshiluolan naamakalojen näkökulmasta? Kuinka paljon omia huuruiluja sai taas hävetä?

Mitä jäi käteen muiden puheohjelmasta?

airinpie: Koska vanhemmiten minusta on ilmeisesti tulossa hikinen conihengari, nolottaa myöntää etten tällä kertaa nähnyt kuin kaksi puheohjelmaa koko tapahtumassa. Näistä toinen oli tietysti Maijan BL-luento, jota en kovin ekstensiivisesti voi kommentoida koska ehdin nillittää sen rakenteesta ja sisällöstä tarpeeksi jo tekovaiheessa. Ihan objektiivisessakin mielessä uskon sen kuitenkin palvelleen tarkoitustaan, sillä luennon jälkeisestä ihmislaumasta päätellen aiheelle oli ehdottomasti tilausta. Nolotti tosin huomata Maijan esim. Panostaneen diojen ulkoasuun huomattavasti omiani enemmän, mut hei ainakin sun värikontrastit oli päin hanuria ha ha ha (jostain tätä vahingoniloa täytyy aina repiä).

Ainut ”virallinen” näkemäni ohjelma oli lopulta lauantai-illan Pappapaneeli. Ensikertalaisiksi esittäytyneiden pitäjien rakkaus aiheeseensa oli ilmiselvää, mutta itselleni jäi vähän epäselväksi mikä ohjelmanumeron punainen lanka oli. Kyseessä kun ei ollut suoranaisesti luento, mutta paneelin edellyttämää vuoropuheluakaan ohjelmasta ei löytynyt, joten 75 minuuttia kului oikeastaan listaamalla puhujen lempi-pappahahmoja. Monet näistä olivat itselleni jokseenkin tuntemattomia, joten olisin kaivannut aiheeseen vielä analyyttisempää otetta päästäkseni mukaan hahmojen fiilistelyyn. Hahmotropeiden pyörittely tai pappahahmojen viehätyksen pohtiminen olisi tuonut ohjelmaan lihaa luiden päälle. Jatkossa scrappaisinkin surutta ylimääräiset historiikit ja pureutuisin vielä hieman syvemmälle siihen miksi erilaiset hahmotyypit vetoavat (tai kuinka ne murtavat omia tropeitaan sarjasta riippuen), sillä esiintymispotentiaalia puhujilta tuntui joka tapauksessa löytyvän.

maipon: Useampi kivan kuuloinen ohjelma jäi tänäkin vuonna väliin koska kukaan ei vielä ole keksinyt miten olla kahdessa paikassa yhtä aikaa. Etenkin shoujomangan 70-luku olisi napostellut kovasti, mutta parempi onni ensi kerralla jne. Ehdin silti istua viikonlopun aikana luentosaleissa tunnin jos toisenkin. Ensimmäinen conissa katsomani ohjelma oli Airinin Homoa hain, laskelmointia sain, joka oli sisältönsä puolesta varsin makoisaa ja Tärkeää settiä. Koen tosin olevani suht jäävi sitä sen enempää kommentoimaan, kun olen nähnyt esityksen evoluution luonnoksesta puhetilanteeseen. Pakko kyllä sanoa että ensimmäistä kertaa piti käydä hakemassa luentosalin ovelta odottamaan jäänyt kaveri jota järkkärit eivät päästäneet sisään koska sali oli täynnä. Voidaan kohta alkaa hyödyntää Airin-hypeä ja alkaa myydä sun nimellä jotain!

Täynnä olivat kyllä monet muutkin luennot, mikä ilahdutti puheohjelman puolestapuhujaa suuresti. Ikäraja ja pakkanen sekä kävijöiden patistelu luentojen pariin selkeästi toimivat! Tosin vähemmän iloinen olin siinä vaiheessa kun huomasin että Seksuaalisuus shoujo-mangassa -luento oli mennyt lyhyen salista poistumiseni aikana täyteen, mutta pääsin onneksi vaihtamaan paikkoja lennosta salista poistuneen Maaretin kanssa. Luento käsitteli viihdyttävällä tavalla erilaisia seksuaalisuuden kuvaamisen tropeita, ja alussa annettiin fiksusti rajaukset siitä, millaisia teoksia tullaan ja ei tulla käsittelemään. Erilaiset esille tuodut tropeet taikaneitsyistä aina ala-asteikäisille syötettyihin seurusteluideaaleihin olivat ajatuksella poimittuja ja kertoivat jo itsessään sarjojen syntyyn vaikuttaneen yhteiskunnan asenteista, vaikka niihin ei sen syvemmin luennolla pureuduttukaan. Diat olivat selkeitä ja toimivat esitettyjen asioiden kuvittamisessa, ja luennoitsijoita oli mukava kuunnella. Sarjaesimerkkejä käytettiin laajasti Sailor Moonista Ore monogatariin, mutta laaja otanta sai minut kaipaamaan jonkinlaista ajankuvan pohdintaa: 20 vuotta vanhojen sarjojen seksuaalisuuskuvauksien eroa nykymangaan olisi ollut mielenkiintoista käsitellä. Muutenkin aiheessa olisi ollut aineksia syvällisempäänkin analyysiin, mutta 75 minuutissa ei kuitenkaan voi eikä kuulukaan sanoa aiheesta kaikkea mahdollista. Kaiken kaikkiaan luento oli viihdyttävä paketti ainakin tällaiselle katsojalle, jonka oma shoujomangan tuntemus on melko rajallista.

Lauantain ohjelmistoon kuului kaverien yllyttämänä myös Pappapaneeli, josta Airin onnistuikin varmaan sanomaan jo kaiken oleellisen. Sen lisäksi kävin vielä sunnuntaina katsastamassa Valopojat pintaa syvemmältä -luennon, joka käsitteli Usamaru Furuyan Lychee Light Club -sarjaa. Kyseistä mangaa on tullut vuosien varrella ruodittua tilanteessa jos toisessakin, joten olin kiinnostunut näkemään millaisia pohdintoja muut ovat aiheesta saaneet aikaiseksi. Valitettavasti luento ei kuitenkaan onnistunut lopulta pureutumaan kovin syvälle sarjan anatomiaan, vaan tuntui enemmän esitelmältä. Suurin osa ajasta käytettiin mangan tapahtumien ja henkilöiden kertaamiseen, vaikka itse olisin kaivannut analyyttisempää otetta. Sinänsä harmi että luento jäi minulle vähän mitäänsanomattomaksi, sillä puhujat olivat selkeästi intohimoisia aiheesta, ja muutenkin haluan aina kannustaa vähemmän tunnettuihin (manga)sarjoihin keskittyvää ohjelmaa.

frosti1

Miten meni noin niinku omasta mielestä?

airinpie: Syystä tai toisesta minua näyttää Lahdessa riivaavan nykyään joku tekniikkakirous. Olen kierrättänyt samaa läppäriä samoilla piuhoilla neljässä eri tapahtumassa, joista ainoastaan Desuconeissa tekniikka on tehnyt tenän: kesä-Desussa ei toiminut ääni, nyt Frostbitessa puolestaan ei kuva. Kesällä syylliseksi paljastui ääninamiskan nollille vääntänyt Mysteerimies, mutta kuvaongelman syytä en edelleen tiedä. Viiden minuutin myöhästymisen kohdalla päädyin suosiolla heittämään coniläppäristä auki varaversion (tämän takia niitä tehdään!!), sillä ei tänne nyt tultu muniin puhaltelemaan jne. Fuojshikalastelu-luento itsessään onneksi kärsikin suhteellisen vähän sähläyksestä, eli kaikesta tumpeloinnista voin syyttää ihan itseäni.

Omalle luennolle antaisin varmaankin 3/5 silavaa: ei rimanalitus muttei erityistä juhlittavaakaan. Muutamia oleellisia pointteja jäi mainitsematta ja osan ilmaisin huonommin kuin piti, mutta välittömästä palautteesta päätellen ainakin osa katsojista viihtyi silti. Erityiskiitos siis kaikille, jotka tulivat kommentoimaan luennon jälkeen! Päädyin lisäksi puolivahingossa Con TV:n haastateltavaksi, jossa tuli perseiltyä vielä hieman lisää väärillä sanamuodoilla ja unohtamalla mitä olin sanonut kaksi sekuntia aikaisemmin. Ammattilaiskärjen tunnistat tärinästä!

maipon: Lyhyiksi jääneistä conia edeltävistä yöunista huolimatta (tai ehkä juuri niiden takia?) tuntui kerrankin oman conihistoriani aikana siltä että oikeasti onnistuin luennon (BL-mangan nykyhetki) pitämisessä. Totta kai asioita olisi voinut ilmaista selkeämmin ja niitä muistiinpanoja esim. katsoakin välillä, mutta kokemuksena luento oli silti kaikin puolin positiivinen ja ainakin minulla oli selkeä kuva siitä mitä yritän saada sanotuksi. Yleisön reaktioista päätellen onnistuin välittämään sen myös katsojille, mikä tietty paransi fiilistä entisestään. Eniten jäi harmittamaan joihinkin dioihin tunkemani liian vaalea teksti joka tuskin näkyi takariviin saakka, mutta diat voi tsekata myös jälkikäteen vaikka täältä.

Kaikkein mahtavinta olivat kuitenkin kaikki ne ihmiset jotka luennon innoittamina twiittailivat tai tulivat jälkikäteen juttelemaan BL:stä. Pääsin vääntämään meemua ”Mitä mieltä oot Haradasta” -kysymyksestä ja ylipäätään tapaamaan muita aiheesta kiinnostuneita, joten mikäs sen hienompaa. Tosin kuulin myöhemmin, että luennon aihe olisi periaatteessa kutkutellut tieteellisessä mielessä myös ei-fujosheja, joten täytyy ehkä ensi kerralla laittaa otsikoksi jotain katu-uskottavampaa jotta normompikin conikävijä uskaltaa saliin kuuntelemaan. :’D Useampi ihminen myös kyseli luennon aikana ja sen jälkeen mangasuosituksia, joten ehkä niihin liittyen voisi kehittää jotain ohjelmaa tänne blogiin tai tuleviin coneihin… 

frosti2

Mikä oli parasta conissa?

airinpie: Coni ei ole tietenkään coni ilman tuttuja (katso myös: conihengaus), joita nytkään ei jäänyt puuttumaan. Tällä erää ei tullut juuri tutustuttua uusiin naamoihin, mutta onneksi vanhojen kanssa ehti vaihtamaan enemmän kuin pari sanaa  – Maaret oot edelleen mun avautumishetkien suola, kunniamaininta myös Tubbs-Päiville (ei sukua Nekoatsumen kissalle). Vaikka tapahtuma ei ehkä tarjonnut mitään päätäräjäyttävän ihmeellistä, kaikki pelitti kuten pitikin eikä mitään jäänyt hampaankoloon: taidekujalta en kaivanut esiin paljoakaan animua, mutta tuliaisia ja muuta aes_thetics-settiä senkin edestä. Coniin raahauduimme myöhässä joka päivä, mutta kiire ei ollut mihinkään. Näytin suohirviöltä koko tapahtuman ajan, mutta ainakin mun ssk oli söpö joten inekää kiukkoo jne

Oikeastaan suurin positiivinen yllättäjä Frostbitessä oli ravintola Lastu, joka mukisematta kehitti meille pyynnöstä paitsi lihattoman, myös täysin vegaanisen version lounaasta. Sitä onnen määrää mitä lämpimän ruoan edessä tuntee, ei kuulkaa voi rahassa mitata. Kiitos, kiitos, kiitos!

maipon: Kyseessä oli jotenkin harvinaisen kiva ja rento con, vaikka Sibbeen sisälle pakkasen takia ahtautunut ihmismäärä tekikin paikoista vähän tukkoisen oloisia. Pääsin jutskaamaan vanhojen ja uusienkin naamojen kanssa (nyyh kiitos teille kaikille vielä kerran) ja onnistuin jopa värväämään uuden jäsenen BL-piiriimme! Parhaat conijatkot pidettiin hotellihuoneessa jossa musiikkitarjonta oli sopivan animea, ja jatkojen jatkot Lahden Rillossa josta minut ja seuralaiseni piti patistaa ulos valomerkin vilkuttua. Ruoka on tietysti olennainen osa conikokemusta, ja Lastun antimien lisäksi greenroomin riisimukit tuntuivat taivaan lahjoilta energiatasojen laskiessa vaarallisen alas. Paras ajantappopeli oli puolestaan peukkuarvosanojen antaminen Next week BL -twittasta löytyneille mangojen kansille. Myös kotimatkalla Maaretin ja Petterin kyydissä käydyt keskustelut musiikkipojista ja vähän muustakin ilahduttivat. Ihan kiva coni siis, menisin toistekin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s