Mitä Banana Fishin jälkeen?

Akimi Yoshidan legendaariseen mangaan perustuva Banana Fish -anime alkoi tasan vuosi sitten, ja halusin tehdä vuosipäivän kunniaksi jotain sarjaan liittyvää. Animen loppumisestakin on jo kulunut puoli vuotta, mutta se jätti jälkeensä intohimoisen joukon uusia (ja vanhoja) faneja. Osa sarjan katsoneista on varmasti jo siirtynyt uusien obsessioiden pariin, mutta jos sarjassa nähtyihin maisemiin tai teemoihin tekee edelleen mieli palata jossain muodossa ja mangaversiokin on jo luettuna, voi näistä sarjoista löytää yhtäläisyyksiä banaanikalan kanssa. Tässä siis lukusuosituksia kesälle Banana Fishin hengessä, olkaa hyvä.

yasha_yoshida_akimi_9745

Akimi Yoshida: Yasha

Yasha on Akimi Yoshidan tuotannossa eräänlainen henkinen jatkaja Banana Fishille. 1996-2002 ilmestynyt manga sijoittuu Japaniin, ja yhdistelee banaanikalasta tuttuun tapaan shoujomangaa ja toimintaa. Tarina ei varsinaisesti ole jatkoa Banana Fishille, mutta mangassa vierailee pari Banana Fishistä tuttua hahmoa kuten Sing ja Yut-Lung. Tuttua tavaraa ovat myös yliluonnollisen lahjakas päähenkilö sekä päähenkilöpoikien läheinen suhde. Tällä kertaa mukana tosin on myös scifi-elementtejä selittämässä päähenkilön ylivertaisuutta.

Lue jos: kaipaat lisää Akimi Yoshidan kynäilemää toimintaa tai haluat tietää miten joidenkin Banana Fishin hahmojen tarinat jatkuivat.

newyork newyork

Marimo Ragawa: New York New York

Banana Fishin tapahtumapaikka New York edusti Japanilaisessa mielikuvituksessa 1980–90-luvuilla samanaikaisesti vaaraa ja vapautta. Sekä Japanin talouskuplan vuosina 80-luvulla että kuplan puhjettua monet japanilaiset tytöt ja naiset lähtivätkin etsimään itseään ja onneaan Yhdysvalloista ja etenkin New Yorkista. Banana Fish ei ollut ainoa sarja joka hyödynsi näitä mielikuvia. New Yorkiin sijoittuu myös 1995-98 ilmestynyt, kahden homon poliisin suhteesta kertova New York New York. Muita New Yorkiin sijoittuvia, homoseksuaalisuuden teemoja sivuavia sarjoja samalta ajalta ovat Akisato Wakunin Tomoi sekä Matoh Sanamin Fake.

Lue jos: Olet kiinnostunut ajankuvasta tai vähemmän silotellusta homosuhteiden kuvaamisesta.

cruel god 17

Moto Hagio: A Cruel god reigns

Seksuaalinen hyväksikäyttö ja väkivalta on yksi Banana Fishissä toistuvista teemoista. Samaa aihetta käsiteltiin aikanaan useissa tytöille suunnatuissa, poikien välisiä suhteita kuvaavissa sarjoissa kuten Keiko Takemiyan Kaze to ki no uta (1976–84) ja Moto Hagion Heart of Thomas (1974). Astetta syvällisemmin aihetta käsittelee Moto Hagion piirtämä, 1992–2001 ilmestynyt 17-osainen opus Zankokuna kami ga shihai suru (A Cruel God Reigns). Tarina pureutuu perheen sisäisen hyväksikäytön psykologiaan ja traumoista toipumiseen, ja on aiheensa vuoksi melko raskasta luettavaa. Pitkä tarina alkaa piinaavana jännityskertomuksena hyväksikäyttävän isäpuolensa tappamisesta haaveilevasta pojasta, mutta kehittyy lopulta realistisuudessaan raskassoutuiseksi kertomukseksi paranemisen vaikeudesta.

Lue jos: olisit kaivannut Ashin traumojen käsittelyyn syvällisempää ja realistisempaa otetta.

スクリーンショット 2019-02-23 20.50.35

Setona Mizushiro: Shanghai 1999

Banana Fish sisältää överiyteen asti jengisotia, ysärimuotia ja tietysti draamaa. Samaa henkeä on neliosaisessa, Kiinaan sijoittuvassa dramaattisessa BL-mangassa Shanghai 1999. Sarja alkoi vuonna 1996, ja Setona Mizushiro on siinä parhaassa ysäriterässään. Mangan pääosissa seikkailee kaksi toisiaan kyräilevää jengiä jotka pitävät Shanghain katuja hallussaan. Tietysti jengisodan puhjetessa kaksi poikaa vastakkaisilta puolilta löytävät myös toisensa, ja muitakin epäonnisia suhteita muodostuu tarinan mittaan. Tragediaksihan koko homma muuttuu, mutta sellaisella intensiteetillä ettei voi kuin yrittää pysytellä kyydissä.

Lue jos: kaipasit Banana Fishiltä vielä enemmän jengimeininkejä, tykästyit kiinalaisiin hahmoihin tai rakastat traagisia loppuja.

J no subete kansi

Nakamura Asumiko: J no subete

Banana Fish -manga syntyi aikana jona BL ei vielä ollut vakiintunut omaksi mangan alalajikseen, ja sitä voikin pitää eräänlaisena 70- ja 80-lukujen proto-BL:n henkisenä jatkana. Samaa henkeä löytyy myös Nakamura Asumikon 2004–06 ilmestyneestä J no subete (All about J) -mangasta, joka on selvä pastissi aiempina vuosikymmeninä nähdyistä poikarakkaudella höystetyistä sisäoppilaitostarinoista. 50-60-lukujen Yhdysvaltoihin sijoittuva manga kertoo transsukupuolisen J:n kasvutarinan väkivaltaisesta kodista poikakoulun asuntolaan ja myöhemmin Marilyn Monroe -imitaattoriksi New Yorkiin. Kaunis ja lapsesta asti miesten himoitsema J on lähtökohdiltaan hieman samankaltainen hahmo kuin Ash, mutta tämän tarina muotoutuu lopulta aivan toisenlaiseksi.

Lue jos: kaipaat mangaa ajalta kun BL oli vasta syntymässä mutta toivot edes jokseenkin vakavastiotettavaa kuvausta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä.

endlessworld

Jaryuu Dokuro: Endless World

Väkivaltaisessa maailmassa eläminen sekä ystävien ja rakastettujen menettäminen on Banana Fishin hahmoille tuttua puuhaa. Samoja teemoja pyöritellään Jaryuu Dokuron vuonna 2008 piirtämässä Endless Worldissä, jonka päähenkilöt löytävät toisensa jaetun surun kautta. Tarinassa seikkaillaan alamaailmassa, josta löytyy huumeita, epämääräisiä suhteita ja vankilassa virumista. Tarina keskittyy synkkyydestä huolimatta lopulta toipumiseen ja uuden toivon löytämiseen, kuten Jaryuu Dokuron mangat monesti tekevät.

Lue jos: kaipaat tarinaa jossa huumeiden ja väkivallan lisäksi myös surusta toipumiselle jää tilaa.

acidtown

Kyuugou: Acid Town

Kymmenen vuotta jatkunutta Acid Townia voi hyvin pitää eräänlaisena modernina Banana Fishinä. Tarina sijoittuu dystooppiseen lähitulevaisuuden Japaniin, jossa itsestään huolen pitävät katujengiläiset joutuvat tekemisiin järjestäytyneen rikollisuuden isojen kihojen kanssa. Monipolvisesta BL-eepoksesta löytyy vaikeita suhteita, perhetragedioita ja traumoja vaikka muille jakaa. Vuonna 2008 alkanut sarja on epätasaisen julkaisutahdin vuoksi ehtinyt ilmestyä kuuden osan verran, eikä loppumisesta näy vielä merkkejä.

Lue jos: mietit miltä Banana Fish näyttäisi dystooppisessa tulevaisuudessa Japaniin siirrettynä.

rumspringa (kopio)

Azuma Kaya: Rumspringa no joukei

Harva manga on yhtä kiinni tietyssä ajankuvassa kuin Banana Fish, jonka ankkuroi 80- ja 90-lukujen vaihteeseen niin siinä käytetty teknologia, poliittisiin tapahtumiin tehdyt viittaukset kuin hahmojen asenteet ja sarjan sivuilla nähtävä muoti. Nostalgisiin maisemiin 80-luvun Yhdysvaltoihin sijoittuu myös Azuma Kayan piirtämä BL-manga Rumspringa no joukei (The Scene of My Rumspringa) vuodelta 2018. Tarina kertoo uskovaisessa amissi-yhteisössä kasvaneen Theon ja tanssijan urasta haaveilevan Ozin suhteesta, joka kasvaa epätodennäköisestä ystävyydestä romanssiksi. Sarjassa ihmetellään 80-luvun popkulttuuria ja teknologiaa kun Theo tutustuu maallisiin huvituksiin Ozin johdolla. Lisäksi erilaiset viittaukset historiallisiin tapahtumiin kuten Vietnamin sotaan ja ensimmäiseen kuulentoon ankkuroivat tarinan tiettyyn aikaan, vaikka siinä on samalla ajatonta ja nostalgista tunnelmaa.

Lue jos: olisit toivonut Banana Fishin animen sijoittuvan nykyajan sijasta 80-luvulle, tai rakastat muuten vain retroilua tai alkuperäisen mangan miljöötä.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s