Kuinka lukea BL-mangaa laillisesti vuonna 2019

Englanniksi ilmestyvän BL-mangan määrä on viimeisen parin vuoden aikana kääntynyt ilahduttavasti nousuun. Erilaisia manganlukupalveluja ja muun mangan ohella BL:ää julkaisevia kustantamoja alkaa olla jo niin useita, ettei kaikista tahdo edes pysyä kärryillä. Vaikka myös paperille painetun englanniksi käännetyn BL-mangan julkaisu on viime vuosina lisääntynyt, suurimmat tekijät englanninkielisessä BL-mangassa ovat nykyään digipuolella. Niinpä tässäkin artikkelissa keskitytään ennen kaikkea digitaalista mangaa tarjoaviin palveluihin. Tässä vinkit laillisen englanninkielisen BL-mangan pariin!

Renta

スクリーンショット 2019-08-26 19.40.31

ebookrenta.com

Renta on japanilainen e-kirjapalvelu, jonka englanninkielinen puoli on keskittynyt pääasiassa naisille suunnattuun romanssimangaan. Harlekiiniromanssien lisäksi Rentassa on mittava valikoima BL-mangaa monenlaiseen makuun. Katalogista löytyy niin DMP:n alunperin julkaisemia klassikkostatuksen saavuttaneita mangoja kuten Takarai Rihiton Seven Days ja Yoneda Koun Twittering Birds Never Fly kuin myös uudempia ja nousevia mangakoita. Hyvin edustettuina ovat esimerkiksi sellaiset kiinnostavat nimet kuin Kurahashi Tomo, Niyama, Scarlet Berico ja Harada. Eikä tietenkään sovi unohtaa kokoelman helmeä ja modernia klassikkoa, Asuka Ibukin piirtämää Nipple Bingoa. Lisää nostoja Rentan valikoimasta löydät blogistamme tagilla Rentan herkut.

Rentassa mangaa ostetaan sarjasta riippuen joko pokkari tai luku kerrallaan. Osaa teoksista voi myös ”vuokrata” luettavaksi 48 tunnin ajaksi, jolloin hinta on yleensä puolet täydestä ostohinnasta. Mangaa voi lukea joko selaimessa tai Rentan omassa mobiilisovelluksessa, johon voi ladata mangaa myös offline-tilassa luettavaksi.

Yllätysellisyys on sekä Rentan vahvuus että sen heikkous. Valikoimasta on vuosien varrella löytynyt paljon kiinnostavaa ja ajankohtaista BL-mangaa, mutta myös paljon melko yhdentekevää tusinatavaraa. Viime aikoina palveluun on alkanut ilmestyä paljon esimerkiksi omegaverse-tarinoita, joita ei muilta kustantamoilta englanniksi juurikaan löydy. Samalla oma kiinnostukseni sivustolla julkaistavia sarjoja kohtaan on kuitenkin ehtinyt hieman laskea, mutta tarkistan julkaisu-uutiset silti parin viikon välein.

Kiinnostava on myös sivuston työntekijöiden ylläpitämä Renta Staff Blog, josta löytyy uutisten ja manga-arvioiden lisäksi pohdintaa esimerkiksi käännösten tekemisestä. Blogissa on myös hieman avattu, millä perusteella tietynlaista eroottista sisältöä julkaistaan tai jätetään julkaisematta.

Plussat

 • markkinoiden luultavasti isoin englanninkielinen BL-valikoima
 • uutta mangaa viikottain
 • paljon alennuskampanjoita ja löytöjä

Miinukset

 • valikoiman epätasaisuus
 • luvuittain ostettavat sarjat tulevat kalliiksi
 • mangaa voi vain striimata, ei ladata itselleen pysyvänä tiedostona
 • hieman kömpelö mobiilisovellus
 • käännösten ja kustannustoimituksen laatu heittelee

SuBLime Manga

スクリーンショット 2019-08-26 19.41.15

sublimemanga.com

BL-mangan julkaisuun erikoistunut SuBLime toimii yhdysvaltalaisen Viz-kustantamon alaisuudessa. Kustantamo julkaisee mangaa sekä diginä että printtinä, ja osa sarjoista on saatavilla vain jommassa kummassa muodossa. Vuosien varrella valikoima on ehtinyt kasvaa varsin suureksi, ja mukana ovat tunnetuimmat hittisarjat Youka Nittan Embracing Lovesta Ayane Yamanon Finderiin ja Takarai Rihiton Ten Countiin. Vähemmän tunnettuihin helmiin lukeutuvat mm. Tomoko Yamashitan Night Beyond the Tricornered Window ja Sakae Kusaman Lost Letters -sarja, jotka ovat molemmat saatavissa vain digitaalisena. Uudemmista julkaisuista voi nostaa esille vaikka Ogeretsu Tanakan Escape Journeyn ja Hajin Love in Limbon. Eikä tietenkään sovi unohtaa Fujoshiluolan ikivihreää suosikkia eli Modoru Motonin Dog Stylea.

SuBLimen oman sivun kautta voi ostaa mangaa digitaalisena pokkareittain. Ostoksia voi lukea joko selaimessa tai ladata ne PDF-muodossa itselleen. Julkaisuja voi yleensä myös ostaa muista haluamistaan digitaalisen mangan palveluista kuten Amazonista tai Bookwalkerista.

SuBLime oli jonkin aikaa käytännössä ainoa BL-mangaa englanniksi julkaiseva pulju, ja sen valikoimasta iso osa edustaa tunnetuinta ja valtavirtaisinta BL:ää. Kustannustoimituksen taso on ehdottomasti sieltä laadukkaimmasta päästä, vaikka kaikista firman julkaisuista ei niin välittäisikään. Tämän ja ensi vuoden puolella on valikoimaan luvassa paljon uusia tai uudehkoja sarjoja, joita onkin englanniksi ehditty odotella: Ogeretsu Tanakan Yarichin Bitch Club, Scarlet Bericon Jealousy, Kizu Natsukin Given jne.

Plussat

 • perusvarma valikoima
 • laadukas käännös ja toimitustyö
 • ladattavat PDF-tiedostot

Miinukset

 • lisenssisyistä kaikkea mangaa ei ole saatavissa digitaalisena
 • enemmän perusvarmoja kuin kiinnostavia ja yllättäviä julkaisuja
 • melko hidas julkaisutahti ja epämääräinen tiedottaminen uusista julkaisuista

Futekiya

スクリーンショット 2019-08-26 19.41.41

read.futekiya.com

Kesän 2019 aikana markkinoille tupsahtanut Futekiya on japanilaisen Fantasista-yrityksen pyörittämä BL-mangaan keskittynyt palvelu, jossa saa lukea kaikkia sivustolla tarjolla olevia sarjoja 6,99 dollarin kuukausihintaan. Suurin osa lisensoiduista sarjoista on ilmestynyt alun perin Shodenshan onBLUE-lehdessä, joka on jo pitkään kuulunut Fujoshiluolan vakilukemistoon. Toistaiseksi julkaistu katalogi vaikuttaakin varsin timanttiselta: Kumota Harukon Shinjuku Lucky Hole, Marukido Makin Pornographer ja Thanaton Sneaky Red olivat vasta ensimmäisten julkistettujen sarjojen joukossa, ja kaikista on englanniksi luvassa myös jatko-osat. Syksyn aikana palveluun on lisäksi tulossa sarjoja mm. Tamekoulta, Dayoolta ja Akabekolta. Mukana valikoimassa on myös jonkin verran omakustannesarjoja, joista harvemmin näkee virallisia englanninkielisiä julkaisuja.

Mangasarjoja ei osteta sivustolta erikseen, vaan kuukausimaksu kattaa kaiken lukemisen. Lukeminen tapahtuu selaimessa, omaa mobiilisovellusta tai latausmahdollisuutta ei ole. Sarjat ilmestyvät sivustolle luku kerrallaan viikon välein. Tipoittainen julkaisutahti tuntuu hieman turhauttavalta, mutta mallilla yritetään tietysti saada asiakkaat ostamaan palvelua kuukausi toisensa jälkeen. Onneksi julkaisuaikataulut on sentään selkeästi merkitty kunkin sarjan yhteyteen, ja valikoima kasvaa jatkuvasti.

Muutaman viikon ajan palveluun tutustuttuani Futekiya on jättänyt hieman ristiriitaisen olon. Toisaalta katalogi on kiinnostava: juuri näitä mangakoita ja tarinoita olen halunnutkin nähdä englanniksi. Toisaalta sivuston kömpelössä käyttöliittymässä olisi selvästi vielä kehittämisen varaa. Käännöksissä on myös jotain outoa: sanavalinnat eivät aina tunnu kovin luontevilta, eikä teksti välttämättä etene erityisen sujuvasti. Palvelulle soisi kuitenkin mahdollisuuden kehittyä, koska potentiaalia selvästi on. Lisäksi kuukausimaksullinen palvelu tuntuu omalla lukutahdillani mukavammalta ratkaisulta kuin yksittäin ostettavat luvut tai pokkarit.

Plussat

 • kiinnostava ja ajankohtainen valikoima
 • englanniksi käännetyt doujinshit tarjoavat hauskaa vaihtelua
 • kuukausimaksullinen palvelu on suurkuluttajalle mukava vaihtoehto
 • selkeästi ilmoitettu julkaisuaikataulu

Miinukset

 • sivustolla navigointi hieman sekavaa
 • ei mobiilisovellusta
 • käännösten keskinkertainen laatu

 

Tsekkaa myös:

Bookwalker

スクリーンショット 2019-08-26 19.42.38

global.bookwalker.jp

Bookwalker on Kadokawan digimangapalvelu, jonka englanninkieliseltä puolelta löytyy kattava valikoima digimangaa ihan kaikista genreistä ja aiheista. Palvelusta löytyvät siis myös isojen, ”normaaliin” mangaan keskittyneiden kustantamoiden kuten Seven Seas, Yen Press ja Kodansha julkaisemat BL-mangat digitaalisessa muodossa. Viime vuosien kiinnostavimpia julkaisuja tällä saralla ovat olleet esimerkiksi Syundein Go For It, Nakamura!, Inouesatoh’n 10 Dance , Yuki Fuminon I Hear the Sunspot ja Renjin Monster & The Beast.

Bookwalkerista ostetaan mangaa pokkari kerrallaan. Lukeminen tapahtuu joko selaimessa tai mobiilisovelluksessa. Bookwalkerin sovelluksessa mangaa voi ladata luettavaksi offline-tilaan.

 

Manga.Club

スクリーンショット 2019-08-26 19.43.10

www.manga.club

Japanilaisen Toricon omistama palvelu tarjoaa useista sarjoista luettavaksi ensimmäisen luvun ilmaiseksi, ja rekisteröityneille käyttäjille useampiakin lukuja ilmaiseksi. Lisäksi ahkeran lukijan on mahdollista saada tikettejä, joilla pääsee availemaan maksullisia lukuja ilmaiseksi. Palvelun toimintaideana tuntuukin olevan lukijoiden houkuttelu ilmaisilla sisällöillä. Osa sarjoista ja etenkin K18-sisällöt ovat sivustolla kuitenkin maksullisia. BL-mangaa lukevalle kiinnostavimmat sarjat taitavatkin olla juuri niitä maksullisia. Valikoimasta löytyy paljon pienemmän profiilin sarjoja, mutta myös kaikenlaista yllättävää kuten vaikka Asada Nemuin Admonition from an Elder Brother, Yayohi Monzenin Zhenniao ja Ori Mitan Yamada and the Boy. Erikoista kyllä, sivustolta löytyy myös paljon samoja BL-sarjoja kuin Rentasta, mutta kokonaan uusilla käännöksillä.

Lezhin

スクリーンショット 2019-08-26 19.44.03

lezhin.com/en

Bingobonuksena on pakko mainita vielä korealainen webtoon-sivusto Lezhin, jonka englanninkieliseltä puolelta löytyy iso valikoima BL-webtooneja. Värilliset, älypuhelimen ruudulta luettavaksi suunnitellut webtoonit ovat hieman erilainen lukukokemus kuin paperiformaattiin suunniteltu mustavalkoinen manga. Ne ovat kuitenkin nousseet varteenotettavaksi kilpailijaksi mangalle niin Japanissa kuin globaalistikin. Lezhinistä on peräisin esimerkiksi viraalihitiksi pari vuotta sitten noussut Koogin Killing Stalking, sekä Silbin piirtämä Blood Bank. Oma suosikkini palvelusta on JUNSin luoma Dark Heaven.

Lezhinin webtooneja voi lukea joko selaimessa tai sovelluksessa. Sovelluskauppojen tiukkojen aikuisviihderajoitteiden takia Lezhinin mobiilisovelluksesta on kuitenkin siivottu kaikki K18-sisältö, eikä siitä siis ole juuri iloa BL-mangan lukemiseen. Sarjoja ostetaan luettavaksi luku kerrallaan Lezhinin omilla kolikoilla. Yksi luku maksaa tyypillisesti 3 kolikkoa, joka omien laskujeni mukaan tekee alle euron (kolikoiden tarkka hinta riippuu siitä miten paljon niitä ostaa kerralla). Lezhin tarjoaa yleensä sarjoistaan yhden tai useamman luvun ilmaiseksi maistiaiseksi, ja joskus ilmaiseksi on luettavissa pitkiäkin pätkiä tarinoista. Lisäksi osa sarjoista on luettavissa maksutta Wait until free -mallilla, jossa ilmaisia lukuja vapautuu luettavaksi esimerkiksi 12 tunnin välein. Tämä tosin vaatii aikamoista kärsivällisyyttä. BL-skenen muuttuessa yhä globaalimmaksi on joka tapauksessa mukavaa, että myös ei-japanilaiseen BL-sarjakuvaan pääsee tutustumaan ihan laillisia reittejä pitkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s